Da var det gourmeet kveld hos oss igjen.
Alle kom
Forrett Tunfiskrull
Mellomrett: Sjampissmoothie
Hovedrett: Kalvemedaljong med maderirasaus og mandelpotetpure
Dessert: Flambert eple
Tunfiskrull(Lyst på livet - Gøril Wiker)
8 pers
400gr fersk tunfisk
30 ml søt soya (ketjap manis)
3 ts sesamolje
2 fedd hvitløk finhakked¨
sesam og linfrø
litt bønnespire
salt og pepper
8 store vårrull ark
eggeplomme til lim
solsikkeolje til steking
ruccola og vårløk
Skjær tunfisken i 8 like store fingertykke staver. Miks søt soya, sesamolje, hvitløk og litt salt og pepper. smak til og legg fisken i. La det ligge en kort time. Pakk så fisken inn i hver sin vårrullplate sammen med litt bønnespire. Pensle kantene med eggeplomme så det blir helt tett. pensle så rullene utpå og strø frøene utpå. Så langt kan du tilbredde mange timer på forhånd. Vårrullene stekes i en dypp panne med varm olje 1 -2 cm dyp. til deigen kjennes sprø og gylden, mens tunnfisken forblir rå inni. Det tar knapt et minut. Server med roccola, vårløk og litt av marinaden.
Vin: Dr Lossen Riesling Trocken 2008 Tyskland
Enstemmed dom - fantastisk
Sjampissmoothie (gourmet for begynnere, Øyvind Hjelle)
2-4 pers
2 fersken
300gr isbiter
2 dl sjampanje/musserende hvitvin
sugerør
Skrell fersken, ta ut kjernen og del fruktkjøttet i grove biter (vi fikk ikke fersk fersken og brukte mango i steden) Ha fersken biter, isbitter og sjampanje/musserende vin i mikseglass og kjør blandingeni ca 30 sekunder til det blir en slett masse. Hell det over i glass til litt over midten, og server straks. Topp med sjampanje/vin når du setter glasset på bordet.
Mangoen ble for saftig, så det ble mer rennende en det sikkert skulle være. Greitt nok - mer som en drink
Kalvemedaljong med madeirasaus og mandelpotetpure (spis bedre nr 12 -2010)
4 pers
4 kalvemedalsjonger på 200gr
1 ts flaksalt
2 krm nykvernet sort pepper
8 sjarlottløker
1 ss + 1 ss smør
4 cherrytomater på stilk
8 friske aspergeser
4 skrelte hummerklør (vi brukte kongekrabbe)
1 trøffel på glass i tynne skiver (vi brukte aroma sopp)
Madeira saus
1 sjarlottløk
1 sss smør
3 dl vann
1 ss kalvefond
1/2 dl rødvin
1/2 dl madeira
4 timianstilker
4 hele pepperkorn
1 ts maizena maisstivelse
Potetpure
1 kg mandelpoteter
50 gr smør
1 sitron, revet skall og saft
1 krm nykvernet hvit pepper
2 ts salt
2 dl melk
1 ss finhakket estragon
1 ss finhakked persille
Stek scarlottløken og stek den med lav varme i 1ss smøri ca 15 min. Skjær et kryss i cherrytomatene skåld dem i kokende vann i ca 10 sekunder, og skyll dem deretter i kaldt vann. Dra av skinnet og ha tomatene i stekepannen. Sett pannen til siden. Skrell og brekk av den nederste delen av aspergesen. Forvell aspergesen i lettsaltet vann i ca 4 min.
Saus: Skrell og hakk sjarlottløken. stek den i smør i en liten kjele. Tilsett vann, fond, vin og madeiraog krydder. La sausen koke og redusere til halvparten gjenstår. Jevn sausen med maizena utrørt i vann.
Mandelpotetpure: Skrell poteter og kok dem møre i lettsaltet (vi saltet etterpå) vann ca 15 min. Hell av vannet. Tilsett smør sitronsaft og skal, salt og pepper. Mos potetene med en stamper. Varm melken. Tilsett melk og visp den sammen med potetene til en luftig mos. Rør inn estragon og persille før servering.
Krydre kjøttet med salt og pepper. Stek det med smør på pannen, ca 4 min på hver side for medium eller til kjernetemp er 55 grader. Varm purre, saus, aperges, tomat og løk. og anrett på tallerkner og pynt med hummer og trøffel (kongekrabbe og sopp)
Vin: Brolio Chianti Classico 2007 italia
Vi synes alle at det var godt. God saus og frisk purre. Alt passet fint sammen.
Flambert eple (inn med sølvskje, Hærland & Hellstrøm)
2 pers1 eple
2 ss hjemmelaget vaniljesukker (100 gr sukker + 1 vaniljestang + frø)
1,5 ss vaniljesmør (100 gr usaltet smør + frø fra en vaniljestang)
saften av 1/2 lime
1/2 ts kanel
4 cl calvados
iskrem eller sorbe
Skrell eplene, ta ut kjernen og skjær dem i 0,5 cm tykke skiver. Ha 2 ss vaniljesukker i en teflonpanne og la det smelte. Når sukkeret har smeltet rører du inn saften fra limen og lar det koke til det er gylden brunt. Bland inn 1,5 ss vanilje smør og 1/2 ts kanel og stek epleskivene til dem er gyldne. Hell over 4 cl (her bommet guttene vår veldigt) å ta av pannen av platen, viss ikke brenner du opp viften over plata. Tenn på, og la den brenne til den sløkker av seg selv.
Legg epleskivene på tallerkner, øs saus over og server med iskrem eller sorbe, kaffe og enda mer calvados (for dem som har mer igjen)
Denne kvelden ble bratt å må ta en del av skylden for at gutta fikk ansvar for desserten. Fristene å lage den en gang til slik at de kan se hvordan den skulle ha vert.
Gal kjekk kveld :-) Kamera ligger på arbeid - bildene kommer inn i morgen
Sitter her og er ganske stappet, men ble bra fristet av all den fantastiske maten du viser på bloggen din! skulle ønske jeg var glad i å lage mat........
SvarSlettGodt nyttår!
Lise