lørdag 17. april 2010

Gourmet klubb 17 april

Da ble det endelig gourmeetkveld igjen. Vi var hos Harald og Lill. Alle kom.

Menyen for kvelden var
Maissuppe
Reinsdyrfilet med blomkålpurè, portvinsaus og rødløk og epler

Bakt torsk, brekkbønner med røykt bacon, Beurre blanc med pepperrot, smørsteikte poteter og soltørka tomater

Sjokolade og kaffi pannacotta

alle oppskriftene er til 4 personer

Mais suppe - Familiekokeboka - Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen

1 ss olivenolje
2 kolber kokt maislben og fres disse sammen
1 løk i terning
1 fedd presset hvitløk
1 ts finhakket chili
5 dl kyllingbouljong
1 dl melk
2 dl fløte
saft av en halv lime
chorizo pølse sprøstekt til pynt
fin hakked koriander

Varm opp olje, skjær av alle kornene fra den kokte maiskolben og fres disse sammen med løk, chili og hvitløk, ha på kraft og kok i 15 min. tilsett melk og fløte. Kjør suppen glatt i mikser. Smak til med lime og salt serveres rykende varm

Vin: Ratzenberger 2007 Bacharacher Wolfshöhle Riesling Spätlese

Skulle skjært chorizo pølsa i staver, kunne også hatt et strø med finhakket chili over. Suppa og vinen var godt

Reinsdyrfilet med blomkålpurè, portvinsaus og rødløk og epler - Gourmet for folket av Ole Jonny Eikefjord

600 gr reinsdyrfilet
salt og pepper
1 ss smør

Forvarm ovnen til 120 grader

Krydre og stek fileene. Legg dem over på et stekebrett. Og stek dem i ovnen i ca 7 min.

Ta den ut og smør på ca 1 ss smør slik at smøret trekker ned i kjøttet. La det hvile i 5 min. Skjær kjøttet i tykke skiver 2 -4 cm. Skjær slik at det blir like mange skiver til hver person.

Blomkål pure
1/2 blomkål
2 1/2 fløte
1 fedd hvitløk
1/4 løk
2 ss grovhakka valnøtter
2 ss usaltet smør
salt og pepper

Del blomkålet i små buketter, finhakk løk og hvitløk. Ha alt i en kasserolle og la det koke i 10 min. til det er mykt. Ta blomkålet i en blender sammen med 2 dl med væsken. Kjør til en glatt pure. Ta over i en gryte igjen rør inn 2 ss smør. Krydre med salt og pepper. Tilsett 2 ss grovhakket valnøtter

Portvinsaus
2 ss finhakket løk
2 dl portvin
2 dl kjøttkraft
4 ss smør
1 1/4 ts maisenna

La portvin og finhakket løk koke til det er ca 1 ss væske igjen. Rør maizena ut i kjøttkraft, hell den over portvinløken og pisk inn smør

Rødløk og eple
1 grovhakka rød løk 1x1
2 grovhakka epler 1x1
1 ts usalta smør
1 ss sukker
4 ss eplejuice
salt og pepper

Steik løken med smør i 1 min. Tilsett eple terninger og la alt steike videre i 1 min. Ha i sukkeret og eplejuice og kok i 5 min. Smak til med salt og ny kverna pepper

Vin: Ca de Rocchi Montere Ripasso 2007

Fantastisk - perfekt.

Bakt torsk, brekkbønner med røykt bacon, Beurre blanc med pepperrot, smørsteikte poteter og soltørka tomater - Gourmet for folket av Ole Jonny Eikefjord


Bakt torsk

600g rein torskefilet
200g grovt hav salt
Forvarm ovnen til 100 grader. Dryss salt over og under fisken og la den ligge i 25 min. Skyll så av salet i kaldt vann og tørk fisken med tørkepapir. Skjær fileen i 75 g stykker og legg de på et stekebrett med olivenolje under og over fisken. Bak fisken i ovnen ved 100 grader i ca 15 min


Brekkbønner med røykt bacon
170 g brekkbønner (forvella)
40 g røykt bacon i små terninger
1/2 ss smør
salt og pepper

Fres bacon i smør, til det får en gylden farge. Tilsett de forvella brekkbønnene. Smak til med ny kverna pepper og litt salt. Varm opp

Beurre blanc med pepperrot
1/2 løk
5 dl tørr hvithvin
1 ts sitronsaft
250 g usaltet smør
2 ts reven pepperrot

Finhakk sjalottløk. Bland hvitvin med sjalottløk i en kasserolle. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Pisk inn det usaltede smøret (pisk hele tiden) Pass på at sausen ikke kommer for nær opp til kokepunktet for da vil den skille seg. Smak til med ny kverna pepper , salt og reven pepperrot.

Smørstekte poteter

Skjer 2 poteter i tynne skiver. Det skal være 4 skiver per person. Steik skivene i smør til de blir møre. Dryss litt salt og pepper over

Soltørka tomater
4 soltørkede tomater i olje
4 ss av oljen tomatene lå i

Del tomaten i 0,5 cm tykke strimler og varm de i en liten kasserolle sammen med oljen. Ta de ut av gryta og la det rene av på et kjøkkenpapir.

Vin: Beaucharme Pinot Noir Bourgogne
God - litt salt, kunne hatt 4 potetskiver under hvert fiskestykke. Vi hadde ikke brekkbønner, brukte små ferske asperges

Sjokolade og kaffi pannecotta - Gourmet for folket av Ole Jonny Eikefjord
30 kaffi bønner hele
3 dl hel melk
3 dl kremfløte
60 gr. sukker
120 gr. melkesjokolade
3 pl. gelantin

Legg gelantinen i en bolle med kaldt vann til den blir myk. Kok opp melk og fløte sammen med kaffi bønner og sukker til sukkeret er oppløst. Hakk sjokoladen i små biter og ha de ned i kremfløten. Ta gryta av ovnen så det ikke svir seg. Rør rundt til sjokoladen er smeltet. Klem vannet ut av gelantinen. Smelt den inn i den varme fløten. Sil væsken så du får ut kaffi bønnene. Hell panne cottaen i porsjonsformer, og sett det i kjøleskapet. Må stå i 3 - 4 timer

Bringebær saus
150 g bringebær
2 ts melis viss bæra er friske
2 ss melis viss bæra er fryste

Kjør det i blender. Hel over Vin: Eiswein Gruner Veltliner 2008 - Østerike

Kjempegod dessert - mer en nok etter dette måltiden. Men så godt at eg tror dei fleste klarte presse ned alt :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar