fredag 21. september 2012

Gourmet klubb 21 sep. 2012 hos Harald og Lill

Gourmet klubb hos Harald og Lill
Alle kom - gal gøy............

Meny
Kokemat - Hvit castello med honning og rista nøtter
Forrett: Soppterte på røstibotn 
Hovedrett: Lammeskanke med potetmos
Dessert: Pannecotta med kryddermarinerte plommer

Hvit castello deles i biter, settes i ovnen på 180c. til den blir lun. Legg på ristede nøtter, og litt honning på toppen. Servers varm.

Veldig godt, kunne godt vært tapas rett også.

Forrett: Soppeterte på røstibotn
fra: Det jærske kjøkken.


400gr skrelte poteter gjerne mandelpotet
Salt og pepper
olivenolje til steking

100gr sjampinjong
100gr aromasopp
100gr østerssopp (annan sopp kan også brukes
4 sjarlottløk
2 ss frisk persille
2 ss frisk timian
salt og pepper
2 egg
2 dl kremfløte
50gr Jarlsbergost

Fremgangsmåte:
Riv potetene grovt på rivjern. Klem ut vatnet og ha på salt og peper. Smør ei stekepanne med olje og varm den. Ha potetblandingen i en varm steikepanne og trykk den ut til en flat pannekake med steikespade. Steik pannekaka først på en side, snu den og stek den på andre siden. Tips: Bruk en stor flat tallerken når du skal snu pannekaka. Legg pannekaka i ei terteform (28cm i diameter) slik at den og dekker sidene på forma.

Fyll: riv sjampinjong og aromasopp i dalve skiver og østerssopp i strimlar. Finhakk løk, persille og timian. Fres sopp og løk i litt olje og bland den med urtene. Smak til med salt og pepar og hell blandinga over røstibotnen. Bland egg, fløte og reven ost og hell blandingea over soppen i terteforma.

Steik terta ved 180 grader i 30 min. Server den lunken med salat og brød til, eller som tilbehør til en kjøttrett. Soppen kan og bytast ut med grønsaker i små terninger.

Drikke: Champagne Bollinger special cuvee Brut  - tørr god velkomst/forrett drikke

Veldig god. Kunne gjerne vert sprøsteik spekesinke eller bacon på toppen, for å kvesse det litt opp. Men veldig enkel og god.

Hovedrett: Lammeskanker med potetmos (blanding av Lise Finckenhagen og Wenkes Kjøkken) 4 pers

4 lammeskanker
3 mellomstore gulrøtter
1/2 sellerirot
1 løk
3 fedd hvitløk
2 ss balsamico eddik
2 boks hermetiske tomater
1 1/2 dl rødvin
125 ml lammekraft
noen kvaster rosemarin og timian
1ss mel
salt og kvernet pepper

Fin hakk rosemarin, timian og chili. vend skankene i krydderblandingen og brun dem på pannen. Hakke gulrøtter, sellerirot og løk. 3 fedd hvitløk. fress dette i olje. Ha i balsamicoeddikk og la dette koke inn. Ha i rødvin, lammekraft og de hermetiske tomatene. La dette koke opp. Når dette koker legger du i skankene. La den tykke delen ligge ned slik at sausen dekker kjøtte. La dette koke opp igjen, og sett gryta inn i ovnen på 180 grader og la dette stå i ovnen 1 1/2 time. Ta gryta ut av ovnen. Ta ut skankene og mos sausen. Smak til sausen. Balsamico edikk gjør susen (det sa Wenke) Ha skankene tilbake og sett det tilbake i ovnen til skankene er møre og slipper beinet lett ca 30 min.Potetstappe

1 kg mandelpotet
smør
fløte/melk

Kok poteter  og mos dem når de er ferdig kokte. Varm smør, melk og fløte og spe med blandingen. Smak til med salt og pepper.

Drikke: Castell`in villa chianti classico. Italia

Burde ligget 1 time til i gryte. Ble litt seig intil beinet. Men nå var lammeskankene veldig store. Sausen og potetstappa var veldig god.

Dessert: Panne cotta med kryddersyltede plommer
fra:www.refsnesgods.no

Panne cotta:
3 dl kremfløte
1 vaniljestang
50 gr sukker
1/2 ts finrevet sitronskall
2 gelantinplater
1 ss honning

Krydderglasserte plommer
6 stk plommer
1 kanelstang
1 vaniljestang
5stk nelikspire
saft av 1 sitron
150g sukker
100g vann

Panne Cotta
legg først gelantiplatene i kaldt vann. Ha sukker i bunnen av en kjele og smelt til lys karamell. Ha i honning og tilsett så fløte. Vær obs på varmen når du heller fløten over den varme karamellen. La dette stå på middels varme til alt sukker er oppløst. Dette skal ikke koke. Ha i sitronskall og skrapet vaniljestang. La det stå og trekke i 5 min. Ha deretter den oppbløtte gelatinen i den varme fløteblandingen. Rør godt. Siles og has i 4 stk passende former. Det kan være kaffekpper, små glass eller lignende. Settes kaldt til det stivner.

Krydderglaserte plommer:
Kok opp vann, sukker og sitronsaft i en kjele. Tilsett krydderet og kok dette til lake (sirupen) henger på en skje. Man kan også se at det dannes store bobler under koking når den er ferdig. Del plommene i 2 og ta ut steinen, legg plommene i den varme sirupen. Kok opp på nytt og trekk kjelen til side. La plommene trekke i ca 10 min. Serveres lune.

Drikke: Dessertvin Norsk : Epleis

Passe søt mot syrlig. Dessertvinen var kanon god .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar