søndag 27. november 2011

Jentekveld med thaimat vi laget sammen

Etter en fin fin tur til Riga der vi koste oss med god mat og drikke, og ikke minst shopping. Ble vi enig om å treffes hos meg og lage thaimat sammen. Vårruller var det eneste kravet som ble satt - vårruller ble det............... ++++++

Søt/sur chilisaus/dip
2 stk røde chili
4 stk hvitløksbåter
2 ½ dl vin eddik (5%)
2 ½ dl vann
5 dl sukker
ca 6 ts tapioca mel + litt kaldt vann
Eddik, vann og sukker kokes opp. Chili og hvitløk knuses i en blender. Ha det i eddik blandingen. Jevn med Tapioca og vann
Thailansk agurksalat
2 ½ dl vin eddik 5%
2 ½ dl vann
1 ¼ dl sukker
Litt salt
Kok opp og avkjølt
Agurk
Chili
Rød sharlottløk
Hakk fint og hell den kalde eddik blandingen over. La det stå og trekke minst 1 time

Vårruller ca 100 stk
100 gr Vermicelli
400 gr svinekjøtt
400 gr kål
200 gr gulrøtter
4 ss hakket hvitløk
200 gr bønnespire
2 ts koriander rot
4 ss soya saus
Pepper
Sukker

Egg
Vårrullpapir
Olje til fritering

Fress hvitløk, koriander – ha i kjøtte og litt soyasaus. Stek til det er gjennomstekt. Ha i kål og pepper. Stek til kålet er blankt. Ha i litt sukker. Så gulrøtter og bønnespire. Smak til. La det bli kaldt.

Pakk vårrullene inn i 2 papir. Stek i olje på ca 180 c til de er gyldne.

 Reke sandwich
(vi lager ikke mer en halv oppskrift, oppskrifta er heil)
500 gr reker
1 blingse grillribbe
1 ts maizena mel
Alt kvernes

Ha i:2-3 ss fishsaus
Koriander
Smøres på skiver med loff uten skorpe, skivene dyppes i egg – så i sesamfrø.

Stekes i olje med sesamfrøa ned først

Crabbe angel
2oo gr philiadelfia ost
Vårløk hakket
2 pakker crabbstikk

Rør sammen
Legg inn i Wonton pastry. Tørk av mel som er formye med bløtt klutt

Stekes i olje

Biff salat

200 – 300 gr roastbiff i skiver
1 pose blandet salat mix
1 tomat
½ agurk
½ rødløk

Marinade
2 ss soyasaus
Lime
Grovhakket koriander
1 chili
1 båt hvitløk
2 ss vann

Press saft ut av lime. Finhakk chili og hvitløk. Bland sammen ingrediesene til marinadenog bland det med roastbiff skivene

Skjær tomat og rødløk i båter og agurk i biter. Bland grønsakene og legg det utover på et fat
Legg roastbiff skivene på salaten
Gourmet klubb 26 nov 2011

Endelig en raport her. Vi hadde gourmet klubb igjen. Vi var hos oss og alle kom

Menyen var:

Velkomstmat :Brød med hjemmelaget rød pesto (står i bloggen fra før)
                      Røkelaks med safranmajones (Tara smak nr 5, 2011)
Forrett: Salat med parmaskinke, druer og ost (Lyst på livet, Gøril Wiker)
Hovedrett: Fersk Torsk med Chilibrent smør og Olje- og saltbakte poteter (Lyst på livet, Gøril Wiker)
Dessert:Calvadosepler med kanelmousse (Tara smak nr 5, 2011)

Røkelaks med safranmajones (Tara smak nr 5, 2011)
150 gr. røkelaks
2 sjarlottløker
16 stk små knekkebrødbiter, gjerne med frø

Majones:
2 ts rødvinseddik
1/2 gr safran
1 eggeplomme
1 ts sennep
salt
2 dl rapsolje

Bland eddik, safran i en bolle. Tilsett eggeplomme, sennep og litt salt. Hell oljen inn dråpe for dråpe mens du pisker godt. Skjær røkelaksen og løken i tynne skiver. Legg laksen på knekkebrødet. Topp med en skje safranmasjone og pynt med laks på toppen.

Veldig gode munnfuller. Safran gjorde en fin kombinasjon.

Salat med parmaskinke, druer og ost (Lyst på livet, Gøril Wiker)
6 pers.
1 salathode
Ruccolasalat
Blå druer 20 - 30 stk
Hvit Castello
6 - 8 skiver parmasanskinke
valnøtter grovhakket

Vask og tørk salaten. Vend den i litt olivenolje. Riv den og fordel den på tallerkener. Del druene i to og ta ut steinene. Riv skinke i strimler (vi brukte birkebeiner skinke) og osten i småbiter. Fordel alt på salaten og dryss nøtter over. Til slutt drysses litt saltflak og litt kvernet pepper over. Pyntet med crema balsamico.

Dette synes vi alle var overaskende godt. Så enkelt og alt passet veldig godt sammen. Alle ble positivt overrasket over osten. En ny favoritt.

Fersk Torsk med Chilibrent smør og Olje- og saltbakte poteter (Lyst på livet, Gøril Wiker)
6 pers

180 - 200 gr torsk per person
2 skiver bacon per pers
sukkererter 1 pk
2 - 3 rødbeter (avhengig av størrelse)
smør til steking

Fisken må være i fine tørre"biffer". Legg fisken klar på bakepapir på et stekebrett, salt og hvit pepper. Dette kan gjøres klar i god tid og setter kaldt. Sett ovnene på 200 grader og sett i fisken like før servering. Fisken er ferdig etter ca 8 min

Rødbetene kokes ferdig i en kjele med vann på forhånd og deretter skrelles de.

Bacon skivene sprøstekes. Sukkerertene renses og vaskes. Like før servering har du dem i en kjele med 2 ss smør og varmer opp. Skal fremdeles være knasesprø. Rødbetene skjæres i tykkeskiver og varmes opp i en kjele med litt smør eller olje.

Fordel rødbeter og sukkererter på tallarken. Legg de ferdigstekte torske stykkene over og dander med baconskivene. Server smøret ved siden eller hell over en skje rett før servering.

Chilibrent smør
6 - 8 personer
500 gr meierismør
1/2 dl soyasaus
1 sjarlottløk finhakket
1/4 chilli finhakket
frisk hakket persille

Smelt smør i en kjele på lav varme og la det småpute i 1/2 time. Skum av hele tiden. Smøret skal ha en nøttebrun farge, uten å være brent. Hakk sjarlottløk, persille og persille og ha det i en bolle med soyasausen, og la det stå. Like før servering blander du det sammen og varmer opp.

Olje- og saltbakte poteter
babypoteter 4 - 5 per person
olivenolje
frisk rosemarin
maldonsalt
nykvernet pepper.

Gni potetene inn med olivenolje og legg dem i en form. Bak på 200 grader i 30 min med olivenolje, saltflak og rosemarin kvist stikket inn. Sjekk om de er gjennomstekt.

Dette var også veldig godt. Enkelt å lage og ser veldig fint ut. Rødbeter var en ny grønsak for flere av oss. Veldig godt og fargerikt.

Calvadosepler med kanelmousse (Tara smak nr 5, 2011)
8 pers.

4 epler i små biter
2 ss smør
4 ss sukker
3 ss calvados

Kanel mousse:
3 plater gelantin
2 dl melk
1/2 dl sukker
2 eggeplommer
1/2 ts malt kanel
2 dl kremfløte

Eplegele
2 pl gelatin
2 dl god eplejuice
2 ts presset sitronsaft

til pynt - revet mørk sjokolade

Skrell og fjern kjernhuse på eplene og hakk i små biter. Smelt smør og ha i epler, sukker og calvados. La alt koke i 3 -5 min til alt er mykt. Fordel i glass eller serveringsskåler og la det kjølne.

Kanel mousse. Legg gelatin i kaldt vann. Varm opp melka. Visp eggeplommer og sukker luftigi en bolle, tilsett melka mens du fortsetter og røre. Hell det tilbake i kasserollen og varm opp igjen til 85 grader mens du rører hele tiden. Ta gryta av plata. Klem vannet ut av gelatinen og rør det inn i den varme melkleblandingen. Tilsett kanel og visk til det blir kaldt. Pisk kremfløten og bland den forsiktig ned i melkeblandingen. Hell Moussen over eplene i glassene/serveringsskålene og la det stivne i minst 3 timer.

Eple gele. Legg gelatin platene i vann. Når de er mye, smelter du dem ned i litt av juicen. Tilsett så resten av juicen og sitronsafta. Fordel gelen over moussen og la det stivne i kjøleskap i minst 1 time.

Pynt med mørk sjokolade og server.

Dette var også godt, men ikke noe spesielt. Porsjonene var for store til å klare spise opp.