lørdag 22. mai 2010

Tina suppe

Denne suppen serverte eg i bursdagen min. Suppa lærte eg å lage av Tina når vi var i Spania. Ungene elsker denne suppa. Så det er ofte ønske mat i helga. Eg vett at Tina har fått denne suppa av Lill, men hos oss hetter den Tina suppe. Men når Lill kom i selskap, spurte hun hva som luktet så godt. Eg måtte innrømme at det var Tina suppe som nok skulle hatt navn etter henne. Hun vett fremdeles ikke hvilken suppe det er og kikker i gryte - "å Siri suppa" Kjært barn mange navn :-)













100gr smør
1 stk grønt surt eple
1 stk løk
5 ss hvetemel
3 dl kjøttbuljong
1 boks rømme
melk
fløte
1 boks skinke
karri

Riv eple og løk på den grove siden av rivjerne. La dette surre blankt i en gryte med smør. Rør inn hvetemelet. Sped med kjøttbuljongen spe videre med melk og fløte til en passet tykkelse. Rør inn karri til den får en fin karrifarge og smak, la suppen småkoke i 3-5 min. (alt dette kan du gjøre i god til før gjestene kommer) Rør i rømmen. Del skinken i biter, og skjær purren i tynne ringer. Ha det i suppen og varm opp. Krydre med salt og pepper etter smak

Da er det bare å servere med godt brød.

lørdag 15. mai 2010

Fiskerømme

Andreas sier at det ikke er vits å ha fisk uten fiskerømme. Så har vi stekt fisk er det alltid fiskerømme på bordet

1 boks rømme
ca 4 ts sitron saft
sukker til den blir syrlig god
mye hakket purre

Bland alt sammen og la det stå i ca 15 min

Firkløverkake med vaniljekrem

Denne oppskriften har eg fått av Ann Iren, som hadde fått den av sin mormor. Dei beste oppskrifter går i generasjoner :-)

3 egg
3 dl sukker
røres til egedosis

1 ss kakao
1 dl kaffi
blandes og røres i kaffien

3 dl hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
røres forsiktig inn

ha i 75 gr smeltet smør

hel alt over i en rund form (26 cm) med papir i bunnen. Settes i kald ovn med 175 grader i 40 min.

Fyll
1/2 l vaniljekrem
1 liten pakke med fløte pisket

blandes sammen

Glasur
1/2 dl melk eller kaffi
50 gr smør
150 gr melis
1 pl firkløver
smeltes sammen i en gryte over svak varme

Del kaken i 3 deler. Fyll med krem mellom lagene. Ha gjerne ringen rundt kaken slik at den blir bein og fin. Ha glasuren på toppen.

Mangen sier at dette er den beste kaken eg laget, det burde være attest god nok

Gulrotkake

Har lovet å bake denne kaken til selskap 18 mai, bilde kommer da :-)

Oppskriften er til en stor langpanne (halv oppskrift er til 26 cm rundform)


8 egg
750 gr sukker
500gr hvetemel
2 ts toppa natron
2 ts toppa kanel
2 ts toppa vaniljesukker
2 store gulrøtter
400 gr smeltet smør

Rør egg og sukker til eggedosiss. Bland det tørre sammen og rør det forsiktig inn i eggedosissen. Riv gulrøttene fint, smelt smøret og rør dette forsiktig inn i deigen

Ha papir i bunnen av forma og stek på 180 grader i 45 min

Krem
600 gr philiadelfia kremost
6 ss romtemparert smør
3 ts vaniljesukker
500gr melis
litt sitronsaft

Rør alt sammen i en god mikser.

La kaken kjøle ned. Smør på kremen. Kaken blir bedre for hver dag som går. Har aldri kastet en bit av denne kaken.